Parcours 2018

PARCOURS

Deelnemers krijgen in 2018 de mogelijkheid om te kiezen tussen een parcours van ongeveer 5 km of 10 km. Het parcours van 5 km is een mooie gelegenheid voor beginnende lopers om ook mee te doen. Bij de kortere route van 5 km doorloop je iets minder locaties en gebouwen dan de 10 km. Je geeft je keuze op het inschrijfformulier aan. Mocht je tijdens de Urban Trail van afstand willen wisselen dan is dit mogelijk en dit hoeft je niet apart door te geven bij de Helpdesk. Er wordt één tarief gehanteerd voor de inschrijving, ongeacht welke afstand je loopt. De start en de finish van beide routes is hetzelfde punt.

Bekijk hier het parcours in groot formaat (opent PDF in nieuw venster).

Parcourskaart

Start & Finish: Mariaplaats

We starten en finishen de tweede Utrecht Urban Trail bij de sfeervolle Mariaplaats. Deelnemers van de eerste editie herkennen deze locatie wellicht nog van de mooie, groene tuinen van Pandhof Sinte Marie. Hier geniet je na afloop van een welverdiend ontbijt.

Pandhof Sinte Marie

De Pandhof van de Dom is de kloostertuin van de Domkerk. Deze verborgen tuin ligt ingeklemd tussen de Domkerk en het Academiegebouw, en is een heerlijk idyllisch plekje vol bloemen en kruiden. De Pandhof is een van de mooiste binnentuinen van Nederland en vanaf hier heb je een prachtig zicht op de Domtoren en kerk.   

ANWB Neudefleut

  • Locatie
  • Website
  • 0,6 KM

Op 31 mei jl. is de nieuwe ANWB Winkel geopend aan de Neude door de burgermeester van Utrecht. Naast deze bijzondere locatie in hartje Utrecht is het ook een bijzondere winkel, want op de eerste etage is de allereerste ANWB Café van Nederland te vinden. Hier kan je workshops volgen, interessante presentaties bijwonen. Maar ook heerlijk genieten van een lekker kopje koffie of lunch met een prachtig uitzicht over de Neude.

Perry Sport Utrecht

Perry is al ruim 130 jaar aanwezig in de Domstad en is verhuisd van de oude locatie Vredenburg naar de nieuwe locatie in Hoog Catharijne (Achter Clarenburg 48). De Utrechtse flagshipstore is ingedeeld op categorie, waarbij de eerste meters van de store de laatste trends op sport & adventure lifestyle gebied bieden. Verderop in de store zijn verschillende zones voor de categorieën running, training, football en kids. Op de begane grond vind je ook de Your Personal Fit ruimte voor een schoenadvies op maat*. Op de tweede etage zijn de categorieën adventure lifestyle, travel, camping, tennis, swim en hockey te vinden.

TivoliVredenburg

TivoliVredenburg is een ‘muzikale stad-in-een-stad’. Met vijf unieke zalen en meerdere horeca-voorzieningen onder één dak is ze het huis van en voor iedereen. Voor de Utrechter en de internationale bezoeker, voor jong en oud, voor de amateur en de professional. Ze biedt een podium aan alle muzikale werelden: klassiekpopdancejazzfamilie en alles ertussen. Daarmee is TivoliVredenburg uniek in de wereld.

Stadsbrasserie en bar de Utrechter

'Stadsbrasserie en bar de Utrechter is een nieuwe horeca-gelegenheid in hartje centrum dat design, muziek, cultuur en de bewoners van de stad omarmt – op geheel eigen wijze. Het is een dynamische ontmoetingsplek, de hele dag door. Waar je altijd kan aanschuiven voor iconische gerechten, fijne dranken en ontlokkende gesprekken. Hedendaags wordt vervlochten met historie, zakelijk met vrije tijd en stads met de invloeden van het platteland. Voor de Utrecht Urban Trail gaat De Utrechter de samenwerking aan met Muziek Staffhorst Vinyl. Een op en top Utrechtse combinatie, aangezien de horeca-zaak is gevestigd in het bij vele Utrechters bekende 'Staffhorst pand' op het Vredenburg 40, waar vroeger Staffhorst Electronics zat. 10 juni zal Muziek Staffhorst Vinyl, dé Utrechtse platenwinkel gevestigd aan het Willem van Noortplein, een pop-up voor één dag openen achterin Stadsbrasserie en bar De Utrechter. Hier kunnen de lopers en hun supporters neuzen tussen vinyl platen van prachtige Utrechtse artiesten, maar ook kunnen ze kijken naar kunst van echte Utrechtse artiesten. Samen zijn De Utrechter en Muziek Staffhorst Vinyl een verrassend onderdeel van de Urban Trail.’

Bijenkorf

Buiten openingstijd door de Bijenkorf lopen, daar droomde je toch als kind al van? Geen tijd om te shoppen bij de Bijenkorf helaas, maar wel voor een uniek kijkje achter de schermen van dit geheel verbouwde warenhuis. Het is het wachten waard geweest, want binnenkort kan de Bijenkorf Utrecht zich meten met warenhuizen van internationale topklasse. Nu de parterre compleet is, met de mooiste cosmetica en luxe lederwarenmerken, wordt de laatste hand gelegd aan de damesmode op de eerste etage. Eind juni is de fantastische verbouwing klaar. Zo is de vloeroppervlakte uitgebreid van 9.000 naar 15.000 vierkante meter en zijn er vele merken aan het aanbod toegevoegd.

Pathé Rembrandt

De bioscoop aan de Oudegracht kent een rijke historie. In 1913 ging het Rembrandt theater voor het eerst open, toen nog in een verbouwd herenhuis. Rembrandt heeft door de jaren heen vele metamorfoses doorgemaakt, en beschikt over drie zalen met in totaal 782 stoelen.

Tijdens de Urban Trail lopen we door de ene nooduitgang naar binnen om via de imposante zaal 1 weer aan de andere kant het pand te verlaten. In de nooduitgangen zijn diverse foto’s te bewonderen van Pathé Rembrandt door de jaren heen, en zie je het pand eens op een andere manier!

S.S.R.-N.U.

S.S.R.-N.U. is opgericht in 1906 en is daarmee de oudste christelijke studentenvereniging van Utrecht. Feesten en diepgang staan beiden centraal bij deze vereniging. Met honderdzestig leden maakt S.S.R.-N.U. intensief gebruik van het historische pand aan de Oudegracht. De jaarkalender is gevuld met voor ieder wat wils: borrels, diners, feesten, dispuutsavonden, lezingen, debatten en kringen.

Gevangenis De Lik

Elke Utrechter kent het mysterieuze bouwwerk aan de Singel, maar de meesten van ons hebben de gevangenis aan het Wolvenplein nog nooit van binnen bekeken. Sinds de opening in 1856 tot de zomer van 2014 was de gevangenis in gebruik en was hiermee de oudste gevangenis van Nederland. Maar dat is nu verleden tijd, nu zijn de deuren geopend en is er plaats voor werken, wonen, horeca en evenementen. De nieuwe naam van de gevangenis is De Vrije Wolf. In De Vrije Wolf is het mogelijk om evenementen te organiseren, dit onderdeel is benoemd tot De LiK.   

Snookerclub Ozebi

In het voormalig zwembad Ozebi (geopend in 1918 ) huist sinds 1990 inmiddels de befaamde pool en snookerclub Ozebi. In de kelders rondom de zwembak, en in de oude douche en badruimtes is de grootste indoor LaserGames arena. Menig kinderfeestje heeft hier zijn hoogtepunt gevierd. Vele jaarclubjes en bedrijven vullen de arena om elkaar te testen.

Stadsschouwburg

Bereid je vast voor op trappetjes en kort bochtenwerk, want we gaan door deze bijzondere entree naar binnen, via de lobby omhoog en vervolgen onze weg naar de zij-ingang waarna we dit pand weer onze hielen laten zien. Critici noemen dit een ‘lelijke vierkante kast’, de architect ziet een spel met licht, ruimte en water. 

 

Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht

Vroeger was Sonnenborgh een wereldberoemd weer- en sterrenkundig instituut – gebouwd op een middeleeuws bolwerk - waar wetenschappers onderzochten uit welke stoffen de zon bestaat. Tegenwoordig ga je als bezoeker op onderzoek. Op Sonnenborgh vind je tentoonstellingen over het weer, de zon en het heelal. Maar ook drie grote telescopen waarmee je in het weekend de sterrenhemel en de zon met eigen ogen kunt bestuderen.

De Rechtbank

Ooit als je een foutje maakte en het hier aan de rechter mocht uitleggen kon je direct door naar onze eerdere locatie Gevangenis Wolvenplein. Nu is De Rechtbank de perfecte plek om o.a. te ontbijten, lunchen en borrelen. We gaan door de karakteristieke hoge deuren naar binnen en vervolgen onze weg langs de eettafeltjes en de receptie weer naar buiten. Aan tafel! 

Filmtheater 't Hoogt

Filmtheater ’t Hoogt is het eerste filmtheater van Nederland en bestaat dit jaar 45 jaar. We gaan door het café, zaal 1 (ruimte voor 126 plaatsen), door naar de kleedkamer en zo weer naar buiten. "Wij willen iedereen uitnodigen om onze verjaardag mee te vieren en dankzij de Urban Trail onze locatie eens op een andere manier te ervaren" zegt Rianne Brouwers, Directeur Filmtheater ’t Hoogt

BodyTalk

De Bodytalk is al meer dan 31 jaar dé Gay & Lesbian bar in het centrum van Utrecht. Het is de plek om verschillende Gay en Lesbian mensen te ontmoeten. Er vinden regelmatig leuke evenementen en feestjes plaats. De Utrecht Urban Trail kunnen we daarom niet aan ons voorbij laten gaan, wees welkom.

BAK, basis voor actuele kunst

BAK, basis voor actuele kunst dient als een platform voor het denken over, met en via kunst om zo kritisch in te gaan op urgente maatschappelijke vraagstukken. In september 2017, na zeventien jaar gevestigd te zijn op de Lange Nieuwstraat 4, is BAK verhuisd naar een nieuw pand aan Pauwstraat 13a, Utrecht. Tijdens Utrecht Urban Trail 2018 krijg je dan ook de kans om de tussentijdse resultaten van de eerste renovatiefases te zien, en kun je tevens een kijkje nemen bij BAK’s tentoonstelling Eerste persoon meervoud: empathie, intimiteit, ironie en woede.

Museum Speelklok

Midden in het centrum van Utrecht is Museum Speelklok gevestigd in de Buurkerk. Tijdens een bezoek aan Museum Speelklok speelt muziek de hoofdrol. Zing mee met volksliedjes uit de Jordaan of dans op de Charleston. Luister naar muziek van Mozart en Michael Jackson. De magische muziekinstrumenten staan bol van de verhalen en spelen allemaal live. Er worden regelmatig bijzondere tentoonstellingen en (kinder)activiteiten georganiseerd. Daarnaast kunnen alle bezoekers dagelijks mee met de gratis Muzikale Rondleiding door het museum. Je hoort het in Museum Speelklok: het vrolijkste Museum van Nederland!