Parcours 2017

Bekijk hier het overzicht van alle locaties. Een unieke ontdekkingstocht door de Utrechtse binnenstad.

Start - finish

Janskerkhof - 0,0 km
De Janskerk is een prachtig historisch gebouw in het centrum van Utrecht. Het oudste gedeelte van de Janskerk werd in de 11e eeuw gebouwd als één van de vijf kapittelkerken die samen het Utrechtse kerkenkruis vormden. Op het naastgelegen Janskerkhof kun je jouw startnummer ophalen en gratis jouw tas afgeven. Na afloop genieten we daar van een welverdiend ontbijtje. 

Locatie 1

Universiteitsbibliotheek - 0,25 km
Dit prachtige historische pand was in de negentiende eeuw korte tijd het paleis van niemand anders dan Lodewijk Napoleon. Keizer Napoleon stelde zijn jongere broer Lodewijk aan als Koning van Holland in 1806. Veertien jaar later verhuisde de collectie van de Universiteitsbibliotheek van het koor van de Janskerk naar het pand aan de Wittevrouwenstraat, een hele vooruitgang! In 2012 werd de geheel gerenoveerde Universiteitsbibliotheek Binnenstad opgeleverd, een van de locaties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, een waar boekenpaleis waar licht en kennis van alle kanten op je afkomt. 

Locatie 2

Stadsschouwburg - 0,75 km
Bereid je vast voor op trappetjes en kort bochtenwerk, want we gaan door deze bijzondere entree naar binnen, via de lobby omhoog en vervolgen onze weg naar de zij-ingang waarna we dit pand weer onze hielen laten zien. Critici noemen dit een ‘lelijke vierkante kast’, de architect ziet een spel met licht, ruimte en water. 

Locatie 3

Sonnenborgh - museum & sterrenwacht - 2,7 km
Vroeger was Sonnenborgh een wereldberoemd weer- en sterrenkundig instituut – gebouwd op een middeleeuws bolwerk - waar wetenschappers onderzochten uit welke stoffen de zon bestaat. Tegenwoordig ga je als bezoeker op onderzoek. Op Sonnenborgh vind je tentoonstellingen over het weer, de zon en het heelal. Maar ook drie grote telescopen waarmee je in het weekend de sterrenhemel en de zon met eigen ogen kunt bestuderen.

Locatie 4

Zeven steegjes - 3,4 km
De Zeven Steegjes is één van de laatste volksbuurtjes in het centrum van Utrecht. Deze karakteristieke arbeiderswoningen tussen de Oudegracht, de Pelmolenweg, de Geertekerk en de voormalige Martinuskerk staan bekend om hun kleine voorkomen en netwerk van smalle gangen en stegen. 

Locatie 5

Oud-Katholieke Sint-Gertrudiskathedraal - 4,4 km 
De Gertrudiskathedraal is in neo-romaanse stijl gebouwd als herinnering aan de gesloopte keizerlijke Mariakerk. Het kleurrijk versierde sfeervolle gebouw is de zetel van de oud-katholieke Aartsbisschop van Utrecht, die sinds begin 18e eeuw een van Rome onafhankelijke katholieke koers vaart. Tot de interessante en grotendeels uit Utrecht afkomstige inventaris horen het laat-middeleeuwse Mariabeeld en schilderijen en zilverwerk uit de Gouden Eeuw.   

Locatie 6

Mammoni Eten & Drinken - 4,5 km
Mammoni Eten en Drinken’ is gevestigd op de Mariaplaats 14 te Utrecht. Een schitterend pand met een zeer rijke historie. Mammoni Eten en Drinken beschikt over verschillende ruimtes die kunnen worden aangewend. De mogelijkheden variëren van een relatief kleine, intieme, vergaderruimte tot het Grand Café, dat geschikt is voor de ontvangst van ruim 200 personen. Daarnaast worden er private diners/lunches en recepties georganiseerd. Gelegen op loopafstand van het Centraal Station Utrecht, zijn er voldoende bewaakte parkeergarages in de directe omgeving. Natuurlijk vinden al onze activiteiten, ook op deze locatie, plaats in de voor Mammoni zo kenmerkende sfeer van informele gastvrijheid. 

Locatie 7

Pandhof Sante Marie - 4,6 km 
Wie doet er op vrije dagen altijd de tuin? Zeker in april is Pandhof Sinte Marie een prachtige binnentuin met bloemen, kruiden en vlinders die je nergens anders tegenkomt. Rondom loopt ook nog eens de oudste kloostergang van Nederland. Kortom: genieten! 

Locatie 8

De Rechtbank - 5,2 km
Ooit als je een foutje maakte en het hier aan de rechter mocht uitleggen kon je direct door naar onze eerdere locatie Gevangenis Wolvenplein. Nu is De Rechtbank de perfecte plek om o.a. te ontbijten, lunchen en borrelen. We gaan door de karakteristieke hoge deuren naar binnen en vervolgen onze weg langs de eettafeltjes en de receptie weer naar buiten. Aan tafel! 

Locatie 9

Flora's hof - 5,4 km
De prachtige toegangspoort doet al vermoeden wat er achter ligt: een groene oase van bloemen midden in de stad. Achter boekhandel Steven Sterk en bijnáá onder de Domtoren ligt Flora’s Hof. De inrichting is toevertrouwd aan de beroemde tuinarchitectenfamilie Van Lunteren. We zijn hier halverwege!

Locatie 10

Domkerk - 5,5 km
De Domkerk ligt in het historische hart van Utrecht, is 7 dagen per week open en trekt meer dan 350.000 bezoekers per jaar. In de Domkerk is veel te beleven en te zien zo zijn er zijn vieringen en tentoonstellingen, concerten en lezingen en natuurlijk rondleidingen. Wij gaan via de hoofdingang naar binnen!   

Locatie 11

Pandhof Domkerk - 5,6 km
De Pandhof van de Dom is de kloostertuin van de Domkerk. Deze verborgen tuin ligt ingeklemd tussen de Domkerk en het Academiegebouw, en is een heerlijk idyllisch plekje vol bloemen en kruiden. De Pandhof is een van de mooiste binnentuinen van Nederland en vanaf hier heb je een prachtig zicht op de Domtoren en kerk.   

Locatie 12

Stadhuis - 6,2 km
Het stadhuis van Utrecht is niet alleen de plek waar de gemeenteraad bijeenkomt en waar je kunt trouwen. Het stadhuis is ook het Huis van de Stad waarin Utrechters exposeren, Conservatoriumstudenten lunchconcerten verzorgen, Stadsdichters optreden en waar je iedere Culturele Zondag een verrassend programma kunt bijwonen. We gaan via de hoofdingang naar binnen en via de trouwzaal weer naar buiten!   

Locatie 13

Centrale Bibliotheek - 6,3 km
Wist jij dat je in de Bibliotheek Utrecht veel meer kan doen dan alleen boeken, dvd’s en cd’s lenen? En je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek, want iedereen is welkom. Dus kom een keer langs of bezoek onze activiteiten. Je kunt bij ons terecht voor interessante meet en greets met schrijvers, digitale workshops, meetups Tegenlicht en nog veel meer! In de Centrale Bibliotheek op de Oudegracht ren je de trappen op langs onze uitgebreide collectie voor alle leeftijden, langs Coffee-star met lekkere koffie en thee, tussen onze werkplekken met gratis Wifi door, op weg naar de 3e verdieping. Val niet over je eigen voeten, maar kijk zeker even omhoog naar ons prachtige monumentale dak.   

Locatie 14

Vredenburg - fietsenstalling - 6,7 km  De naam 'Vredenburg' is onlosmakelijk verbonden met Utrecht. Het Vredenburgplein, het muziekcentrum en het gebouw waar de fietsenstalling in huist zijn allemaal vernoemd naar het kasteel Vredenburg. Karel V bouwde dit kasteel in 1528 op de plaats van het Catharijneklooster. Al in 1577 werd het kasteel afgebroken door de Utrechtse bevolking maar de fundering bleef bewaard. In de stalling zijn de oude funderingen van het kasteel weer duidelijk zichtbaar gemaakt. 

Locatie 15

Nijntje Pleintje - 7,6 km
Wereldberoemd én van de bekende Utrechtse illustrator Dick Bruna. Dan hebben we het natuurlijk over Nijntje! Na ongeveer 7.8 km gaan we over het Nijntje Pleintje. Daar staat een standbeeld dat is gemaakt door zijn zoon Marc Bruna. Bij de stoplichten zie je geen standaard mannetje maar Nijntje die aangeeft wanneer je mag oversteken. 

Locatie 16 

Irish Pub O'Leary's - 8,0 km
Dit is de perfecte plek om rustig een biertje te drinken na een lange dag werk of om een hapje te eten met vrienden. Het zicht op de prachtige molen van Rijn en Zon aan de overkant maakt dit plaatje helemaal compleet. 

Locatie 17

De Lik - gevangenis Wolvenplein - 9,0 km 
Elke Utrechter kent het mysterieuze bouwwerk aan de Singel, maar de meesten van ons hebben de gevangenis aan het Wolvenplein nog nooit van binnen bekeken. Sinds de opening in 1856 tot de zomer van 2014 was de gevangenis in gebruik en was hiermee de oudste gevangenis van Nederland. Maar dat is nu verleden tijd, nu zijn de deuren geopend en is er plaats voor werken, wonen, horeca en evenementen. De nieuwe naam van de gevangenis is De Vrije Wolf. In De Vrije Wolf is het mogelijk om evenementen te organiseren, dit onderdeel is benoemd tot De LiK.   

KLM Urban Trail Utrecht: COVID-19 update

We hebben helaas moeten besluiten alle trails van de KLM Urban Trail Series 2020 vanwege de coronacrisis definitief te annuleren. Alle aangeschafte startbewijzen van de editie 2020 blijven geldig voor de editie in 2021.

Lees meer