Parcours

PARCOURS

Deelnemers krijgen in 2018 de mogelijkheid om te kiezen tussen een parcours van ongeveer 5 km of 10 km. Het parcours van 5 km is een mooie gelegenheid voor beginnende lopers om ook mee te doen. Bij de kortere route van 5 km doorloop je iets minder locaties en gebouwen dan de 10 km. Je geeft je keuze op het inschrijfformulier aan. Mocht je tijdens de Urban Trail van afstand willen wisselen dan is dit mogelijk en dit hoeft je niet apart door te geven bij de Helpdesk. Er wordt één tarief gehanteerd voor de inschrijving, ongeacht welke afstand je loopt. De start en de finish van beide routes is hetzelfde punt.

Bekijk hier het parcours van vorig jaar.

Start & Finish: Mariaplaats

We starten en finishen de tweede Utrecht Urban Trail bij de sfeervolle Mariaplaats. Deelnemers van de eerste editie herkennen deze locatie wellicht nog van de mooie, groene tuinen van Pandhof Sinte Marie. Hier geniet je na afloop van een welverdiend ontbijt.

Filmtheater 't Hoogt

Filmtheater ’t Hoogt is het eerste filmtheater van Nederland en bestaat dit jaar 45 jaar. We gaan door het café, zaal 1 (ruimte voor 126 plaatsen), door naar de kleedkamer en zo weer naar buiten. "Wij willen iedereen uitnodigen om onze verjaardag mee te vieren en dankzij de Urban Trail onze locatie eens op een andere manier te ervaren" zegt Rianne Brouwers, Directeur Filmtheater ’t Hoogt

Stadsbrasserie en bar de Utrechter

'Stadsbrasserie en bar de Utrechter is een nieuwe horeca-gelegenheid in hartje centrum dat design, muziek, cultuur en de bewoners van de stad omarmt – op geheel eigen wijze. Het is een dynamische ontmoetingsplek, de hele dag door. Waar je altijd kan aanschuiven voor iconische gerechten, fijne dranken en ontlokkende gesprekken. Hedendaags wordt vervlochten met historie, zakelijk met vrije tijd en stads met de invloeden van het platteland. Voor de Utrecht Urban Trail gaat De Utrechter de samenwerking aan met Muziek Staffhorst Vinyl. Een op en top Utrechtse combinatie, aangezien de horeca-zaak is gevestigd in het bij vele Utrechters bekende 'Staffhorst pand' op het Vredenburg 40, waar vroeger Staffhorst Electronics zat. 10 juni zal Muziek Staffhorst Vinyl, dé Utrechtse platenwinkel gevestigd aan het Willem van Noortplein, een pop-up voor één dag openen achterin Stadsbrasserie en bar De Utrechter. Hier kunnen de lopers en hun supporters neuzen tussen vinyl platen van prachtige Utrechtse artiesten, maar ook kunnen ze kijken naar kunst van echte Utrechtse artiesten. Samen zijn De Utrechter en Muziek Staffhorst Vinyl een verrassend onderdeel van de Urban Trail.’

Museum Speelklok

Midden in het centrum van Utrecht is Museum Speelklok gevestigd in de Buurkerk. Tijdens een bezoek aan Museum Speelklok speelt muziek de hoofdrol. Zing mee met volksliedjes uit de Jordaan of dans op de Charleston. Luister naar muziek van Mozart en Michael Jackson. De magische muziekinstrumenten staan bol van de verhalen en spelen allemaal live. Er worden regelmatig bijzondere tentoonstellingen en (kinder)activiteiten georganiseerd. Daarnaast kunnen alle bezoekers dagelijks mee met de gratis Muzikale Rondleiding door het museum. Je hoort het in Museum Speelklok: het vrolijkste Museum van Nederland! 

S.S.R.-N.U.

S.S.R.-N.U. is opgericht in 1906 en is daarmee de oudste christelijke studentenvereniging van Utrecht. Feesten en diepgang staan beiden centraal bij deze vereniging. Met honderdzestig leden maakt S.S.R.-N.U. intensief gebruik van het historische pand aan de Oudegracht. De jaarkalender is gevuld met voor ieder wat wils: borrels, diners, feesten, dispuutsavonden, lezingen, debatten en kringen.

Gevangenis De Lik

Elke Utrechter kent het mysterieuze bouwwerk aan de Singel, maar de meesten van ons hebben de gevangenis aan het Wolvenplein nog nooit van binnen bekeken. Sinds de opening in 1856 tot de zomer van 2014 was de gevangenis in gebruik en was hiermee de oudste gevangenis van Nederland. Maar dat is nu verleden tijd, nu zijn de deuren geopend en is er plaats voor werken, wonen, horeca en evenementen. De nieuwe naam van de gevangenis is De Vrije Wolf. In De Vrije Wolf is het mogelijk om evenementen te organiseren, dit onderdeel is benoemd tot De LiK.   

Stadsschouwburg

Bereid je vast voor op trappetjes en kort bochtenwerk, want we gaan door deze bijzondere entree naar binnen, via de lobby omhoog en vervolgen onze weg naar de zij-ingang waarna we dit pand weer onze hielen laten zien. Critici noemen dit een ‘lelijke vierkante kast’, de architect ziet een spel met licht, ruimte en water. 

 

De Rechtbank

Ooit als je een foutje maakte en het hier aan de rechter mocht uitleggen kon je direct door naar onze eerdere locatie Gevangenis Wolvenplein. Nu is De Rechtbank de perfecte plek om o.a. te ontbijten, lunchen en borrelen. We gaan door de karakteristieke hoge deuren naar binnen en vervolgen onze weg langs de eettafeltjes en de receptie weer naar buiten. Aan tafel! 

Pathé Rembrandt

De bioscoop aan de Oudegracht kent een rijke historie. In 1913 ging het Rembrandt theater voor het eerst open, toen nog in een verbouwd herenhuis. Rembrandt heeft door de jaren heen vele metamorfoses doorgemaakt, en beschikt over drie zalen met in totaal 782 stoelen.

Tijdens de Urban Trail lopen we door de ene nooduitgang naar binnen om via de imposante zaal 1 weer aan de andere kant het pand te verlaten. In de nooduitgangen zijn diverse foto’s te bewonderen van Pathé Rembrandt door de jaren heen, en zie je het pand eens op een andere manier!

Snookerclub Ozebi

In het voormalig zwembad Ozebi (geopend in 1918 ) huist sinds 1990 inmiddels de befaamde pool en snookerclub Ozebi. In de kelders rondom de zwembak, en in de oude douche en badruimtes is de grootste indoor LaserGames arena. Menig kinderfeestje heeft hier zijn hoogtepunt gevierd. Vele jaarclubjes en bedrijven vullen de arena om elkaar te testen.

BodyTalk

De Bodytalk is al meer dan 31 jaar dé Gay & Lesbian bar in het centrum van Utrecht. Het is de plek om verschillende Gay en Lesbian mensen te ontmoeten. Er vinden regelmatig leuke evenementen en feestjes plaats. De Utrecht Urban Trail kunnen we daarom niet aan ons voorbij laten gaan, wees welkom.

Pandhof Sinte Marie

De Pandhof van de Dom is de kloostertuin van de Domkerk. Deze verborgen tuin ligt ingeklemd tussen de Domkerk en het Academiegebouw, en is een heerlijk idyllisch plekje vol bloemen en kruiden. De Pandhof is een van de mooiste binnentuinen van Nederland en vanaf hier heb je een prachtig zicht op de Domtoren en kerk.   

BAK, basis voor actuele kunst

BAK, basis voor actuele kunst dient als een platform voor het denken over, met en via kunst om zo kritisch in te gaan op urgente maatschappelijke vraagstukken. In september 2017, na zeventien jaar gevestigd te zijn op de Lange Nieuwstraat 4, is BAK verhuisd naar een nieuw pand aan Pauwstraat 13a, Utrecht. Tijdens Utrecht Urban Trail 2018 krijg je dan ook de kans om de tussentijdse resultaten van de eerste renovatiefases te zien, en kun je tevens een kijkje nemen bij BAK’s tentoonstelling Eerste persoon meervoud: empathie, intimiteit, ironie en woede.